Ruta dels Arbres

Tornar

Iinerari circular de 5,6km.

És una passejada que es pot fer durar tot un dia, observant els arbres i els paisatges. Aprofitant els parcs i les fonts per fer una parada.

Aquest itinerari té una distància de 5,6km i una dificultat baixa.

Els arbres que us trobareu pel camí són el Plataner, el Cedre, el Xiprer, el Til·ler i el Lledoner.

Plataner (Platanus hybrida)

És un arbre caducifoli, corpulent i de capçada ampla que pot arribar fins als 40 metres. Té un tronc dret, cilíndric i una escorça prima i grisa verda que cau periòdicament en forma de plaques irregulars. Els seus fruits són petits, nombrosos i s’agrupen de dos en dos, tenen forma de pilotes (4 centímetres de diàmetre), i deixen anar les llavors en desfer-se. Floreixen a principis de la primavera. El plataner pot arribar a viure alguns segles.

El fet d’oferir una ombra excel·lent, el plataner es troba principalment als carrers i a les places. Hi fan nius diversos ocells com la garsa, el pardal, el verdum, el gafarró, la cadernera. En els plataners vells hi crien l’òliba, el xot i el mussol. La seva fusta s’aprofita per fer joguines i rems. Les fulles són grans i tenen tres o cinc lòbuls dentats.

Cedre (Cedrus)

És un gènere de plantes amb flors de la família de les pinàcies, adopten la forma d’arbres sempre verds, de fulles aciculars agrupades en fascicles i pinyes ovoides i dretes, que cauen amb la maturitat.

Són arbres de capçada grossa i figura cònica en la joventut passant a la forma tabular quan són vells. Un bosc de cedres s’anomena cedreda.

Xiprer mediterrani (Cupressus sempervirens)

És un arbre originari de l’orient de la zona mediterrània des d’Iran fins a Líbia i actualment es fa en tota la zona mediterrània en llocs on les glaçades no superin els -10 graus.

La forma columnar característica de les plantacions fetes per humans és en realitat una mutació. Poden arribar a fer 35 m d’alçada i tenir 100 anys. Les fulles són imbricades.

La floració és monoica amb flors masculines i femenines en el mateix arbre l’emissió de pol·len és al febrer-març. Els fruits en forma de gàlbuls més o menys arrodonits fan uns 40 mm.

Els xiprers viuen en llocs que serien massa àrids per a determinats tipus de pins o per a les alzines.
Fusta per a ebenisteria o construcció, perfumada i molt resistent a la podridura.

Til·ler (Tilia)

Són nadius de les regions temperades de l’hemisferi nord.

Són arbres de bon volum, aconseguint entre 20 i 40 m d’alçada, amb fustes rectes de fins a un metre de diàmetre. Són caducifolis, amb fulles cordiformes, amb la vora serrada, de fins a 20 cm d’ample, de color verd fosc en el feix i verd clar platejat en el revés, fortament aromàtiques. Les flors d’aquest arbre són molt aromàtiques, en forma de xicotets xanglots grocs amb una bràctea allargada. Aquestes són conegudes per les seves propietats curatives per a combatre refredats, o altres afeccions. Arriben a viure fins a 900 anys, creixent lentament.

Les fulles que cauen del til·ler, en descompondre’s, proporcionen un humus d’alt contingut mineral i de nutrients, que resulta molt útil per a millorar terres escasses de minerals i altres nutrients.

Lledoner (Celtis Australis)

És un arbre caducifoli amb una capçada densa, arrodonida i molt ramificada, el seu tronc és dret i amb l’escorça llisa i de color gris, pot arribar a fer 25 m d’alçada. Les fulles, aspres al tacte i amb tres nervis molt marcats a l’anvers, són simples, alternes, pubescents, ovades o lanceolades, presentant una certa asimetria, amb el marge finament dentat, el pecíol llarg i la punta torçada i allargada. Les flors, hermafrodites o masculines, són petites, solitàries, molt pedunculades, de color verd-groguenc i apareixen entre abril i maig a les axil·les de les fulles.

Té propietats medicinals com a astringent, lenitiu, antidiarreic i estomacal. Les arrels s’havien utilitzat per extreure un colorant groc per tenyir la seda.

Aquí teniu el tríptic informatiu sobre l’itinerari Ruta dels Arbres publicat per l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera.

Start typing and press Enter to search