Els Molins de Palau

Tornar

Itinerari circular de 7,7km.

Un itinerari circular on coneixerem la realitat de l’aprofitament de l’aigua per fer energia des de fa molts segles, amb una distància de 7,7km i una dificultat baixa.

Excursió familiar i planera en l’àmbit del riu La Tordera per conèixer algunes construccions que en el seu origen havien estat molins fariners o d’oli.  Alhora voltarem per la riba i la llera de La Tordera i els plans agrícoles dels voltants de Can Turró.

Molí de Vilatort

En veieu restes tapades per la vegetació a l’esquerra. Som al gual de La Tordera envoltats d’artemisia, ortigues i falses acàcies. Existeixen documents del 1322 que revelen que era de l’església i s’anomenava molí de Pia Almoina. Posteriorment va ser el molí de la Vila, propietat de l’Ajuntament; amb el pas del temps passa a ser el molí del mas Vilatort. El mas era asitutat un bon tram més amunt i l’aigua canalitzada es baixava fins a can Balada on hi havia el salt. Primer va ser molí d’oli i també de blat. Més tard, a inicis del segle passat (1906), va ser un molí tèxtil i durant la primera meitat del segle XX va ser la primera empresa elèctica que donà llum al poble (Arimany). Va generar electricitat per il·luminar i fer anar la maquinària (serradores) de Santa Maria de Palautordera.

Molí de Pedrenyal

A sota la finestra de l’esquerra de la porta hi ha tres voltes soterrades, fetes amb còdol de riu, que marquen un soterrani per on circulava l’aigua del riu per fer funcionar el molí de dues moles. En la documentació del 1322 apareix amb el nom d’Arnau i Guillem Comeris. Posteriorment va ser comprat pel senyor de Llinars, donat que Llinars del Vallès, poble veí, no podia disposar de molí. Finalment va ser el molí del Pedrenyal. El pedrenyal és un arma de foc amb forma de pistola llarga, emprada els segles XVI i XVII. La detonació es provocava per l’espurna resultant  de colpejar la pedra de foguera.

Molí de Roquer

Posteriorment molí Suaris i avui Can Bacó. Del seus orígens com a molí, només veiem alguna pedra de moldre pel jardí. En origen aquesta casa havia estat un molí fariner, també medieval. Aigües amunt, es derivava aigua del riu per conduccions fins a una bassa que, un cop plena, estava a punt per buidar-se i fer funcionar el molí. L’energia feia moure uns eixos que alhora movien les pedres o moles que servien per esmicolar el gra. També havien tingut altres funcions, arribant a moldre fins i tot pedra.

Aquí teniu el tríptic informatiu sobre l’itinerari els Molins de Palau publicat per l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera.

Start typing and press Enter to search